Brabants Bali

Maandblad ZIN nr.5,  Mei 2012

Tekst Thea Seinen. Beeld Maayke de ridder.

Volwassen palmen, bamboes, een Spaans tuinhuis, een Marokkaans prieel en een terras in Balinese sfeer, dankzij deze spannende en verrassende elementen lijkt het altijd vakantie in de tuin van Frank (1962) en Irene (1962) uit Son en Breugel.

Frank: Spanje is een van onze grootste inspiratiebronnen Jarenlang gingen we met de kinderen naar de Costa Brava.We trokken vrijwel dagelijks het achterland in met zijn geweldige sfeer en schitterende natuur.Tijdens die tochten waren we altijd op zoek naar materialen voor de tuin.Van tegels en dakpannen tot ornamenten en citrusboompjes. Terug uit Spanje zaten de kinderen altijd tussen de planten op de achterbank.

 

Een van onze eerste projecten was het witte Spaanse tuinhuis met overdekt terras. Een deel van de oude blokhut van de vorige eigenaren lieten we staan. Van Ikea deuren met veiligheidsglas uit de koopjeshoek maakte ik de lichtstraat boven in het mediterrane tuinhuis. De dakpannen kochten we in Spanje. De zuiltjes voor de balustrade namen we voor een paar euro per stuk over van iemand uit het dorp. We ontdekten ze op marktplaats. Ook de PVC buizen die de pilaren vormen zijn op marktplaats gekocht. Door alle onderdelen wit te schilderen werd het een mooi geheel. Tegen de schutting daarnaast heb ik platen van watervast multiplex aangebracht. Irene schilderde de platen mediterraan blauw.

Vanaf het overdekte terras heb je een goed zicht op de tuin richting het huis. Pal tegen het tuinhuis hebben we een vijver aangelegd. Via de twee blauwe waterpijpjes van keramiek uit Spanje stroomt er constant water in de vijver. Water speelt in de hele tuin een belangrijke rol.

Zin mei 2012 binnenpage1

Een sprookje uit Duizend-en-een-nacht

De ligging van de tuin is ideaal. De exotische beplanting van onze tuin sluit naadloos aan op de volwassen bomen en struiken die deel uitmaken van het openbaar groen. ’s Zomers als de bomen en struiken vol in blad zitten is van de omringende huizen vrijwel niets te zien. De ligging van het huis en de grote achtertuin van 15 bij28 meterwas de reden dit huis te kopen. Het rustpunt in de tuin wordt gevormd door het gazon met de palm in het midden. Die palm staat er al 8 jaar. We hebben door en langs de buitenrand van de tuin allemaal spannende paadjes aangelegd, zodat je echt een tochtje door de tuin kunt maken.

Een vakantie naar Marokko deed ons besluiten een Marrakech hoekje te maken. Het siersmeedwerk van het blauwe Marokkaanse prieel bestaat uit twee rechthoekige metalen deurmatten en een half ronde deurmat uit het tuincentrum. Een laagje goudkleurige Hammerite verf vormt de perfecte finishing touch.

Uit Bali namen we de vlaggen, de rijk versierde parasols, de houten lantaarn en twee houten olifanten mee. Het huisje bij het oosterse terras is een eenvoudig tuinhuis van de bouwmarkt. De dakrand heb ik afgewerkt met heidematten uit het tuincentrum. Het raam van houtsnijwerk was oorspronkelijk een spiegel. De spiegel hebben we eruit gehaald en het houtsnijwerk voor het raam geplaatst. Met beits heeft Irene het huisje een hardhoutlook gegeven. Achter de twee beelden uit het tuincentrum hebben we spots geplaatst. Zodra het licht ‘s avonds aangaat, steken de donkere silhouetten van de beeldjes tegen de gele wanden van watervast multiplex af. Dat is een pracht effect. De hele tuin is trouwens verlicht. Niet met van dat harde licht, maar met sfeervol warm licht. Vanuit de serre gezien, is onze tuin ’s avonds een sprookje uit ‘Duizend en één nacht’.

Zin mei 2012 binnenpage2

Marktplaats en de koopjeshoek

Accessoires, bouwmaterialen, tuinmeubelen, tuinverlichting, stoffen, kussens halen we ook in eigen land overal vandaan. Het meeste hebben we gevonden via marktplaats.nl. Daar zijn we echt verslaafd aan. Gaan we eenmaal zoeken dan komt er zoveel moois en bruikbaars tevoorschijn, spullen ook waarnaar we helemaal niet op zoek waren, maar die wel perfect voor onze tuin zijn. We vinden het een sport om dingen zo goedkoop mogelijk te scoren. Wat we niet op markplaats.nl vinden, kopen we bij tuincentra, bouwmarkten en woonwinkels. We struinen ook altijd de koopjeshoeken af.

Ik neem de bouwwerkzaamheden, de techniek, het metsel- en timmerwerk op me. Irene gaat daarna met verf, beits en accessoires aan de slag. Daar is ze heel nauwkeurig en creatief in, we vullen elkaar perfect aan. We zullen altijd blijven bouwen en veranderen. Het Spaanse tuinhuis hebben we net gerenoveerd en we hebben eindelijk een jacuzzi geïnstalleerd. We twijfelden al jaren of we dat wel moesten doen. Na veel wikken en wegen toch maar gedaan. Daar hebben we geen moment spijt van. Zelfs in de winter zaten wij geregeld in het warme bubbelbad, heerlijk!

De tuin van Frank en Irene is ook te bekijken via hun website: www.gardenresort.nl of te volgen op Facebook; Gardenresort Honig.